ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowe lody w ażurkach z mlecznej czekolady

Rabarbarowe lody w ażurkach z mlecznej czekolady

nazwa

Wykonanie

Rabarbarowe lody podane w ażurowych kubeczkach z mlecznej czekolady Goplana, orzeźwiające, przepyszne , prawdziwa rozkosz dla podniebienia-co może być lepszego? Robiłam je ręcznie bo nie mam maszynki do lodów i musiałam je co chwila mieszać ale i tak wyszły pyszne!
Myślę że sposób ich podania zachęci Was do zrobienia.
Składniki:
Mus z rabarbaru:
6 lasek rabarbaru
4 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
Lody:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
300 ml śmietanki słodkiej kremówki
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Ażurowe koszyczki z czekolady:
1,5 tabliczki mlecznej czekolady Goplana
silikonowe foremki do muffinek
folia spożywcza
Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Lody: Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/05/rabarbarowe-lody-w-azurkach-z-mlecznej.html