Wykonanie
Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z
masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania.Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu.



Składniki:wiązka
zielonych szparagów -40 dag2-3
cebule dymki3 łyżki
masła1 czubata łyżka
mąki pszennej100 g
serka śmietankowego topionego1 litr
bulionu rosołowegoszczypta
białego pieprzu do smakuszczypta gałki mielonej muszkatołowej
sól himalajska do smakugrzanki z
masełkiemcienki
szczypiorek do posypania zupySposób przygotowania:Z
szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką
cukru, osączyć pokroić na kawałki.
Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze
szczypiorem,W garnku rozgrzewamy
masło wrzucamy
dymkę i
szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy
mąkę , przesmażamy chwilę,


wlewamy gorący
bulion rosołowy, dodajemy
topiony serek, doprawiamy gałką
solą i
białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy
szczypiorkiem.Podajemy z grzankami.