ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonych szparagów i dymki

Zupa z zielonych szparagów i dymki

nazwa

Wykonanie

Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania.
Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu.
Składniki:
wiązka zielonych szparagów -40 dag
2-3 cebule dymki
3 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g serka śmietankowego topionego
1 litr bulionu rosołowego
szczypta białego pieprzu do smaku
szczypta gałki mielonej muszkatołowej
sól himalajska do smaku
grzanki z masełkiem
cienki szczypiorek do posypania zupy
Sposób przygotowania:
Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.
Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę , przesmażamy chwilę,
wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką solą i białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy z grzankami.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/04/zupa-z-zielonych-szparagow-i-dymki.html