Wykonanie
Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć
sum jest
rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie!Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są, warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu.Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-)



Składniki35 dag świeżego
suma-filet1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtejkawałek
porasok z cytrynysól morska do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku1/2 łyżeczki
przyprawy do ryboliwaSos
porowy:1/2
pora2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy1/2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 szklanki słodkiej
śmietanki1 łyżka
soku z cytrynysól morska do smaku
pieprz czarny do smakuSposób przygotowania
Ryba:Filet z
suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy
sokiem z cytryny,
solą pieprzem oraz
przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski
paprykę oraz
pora,skrapiamy delikatnie
oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby
ryba naszła
przyprawami.Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c.Przygotowujemy sos: :
Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na
maśle z
oliwą solimy doprawiamy
sokiem z cytryny oraz
pieprzem,wlewamy
bulion i gotujemy, gdy
por zmięknie wlewamy
śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu.Pieczonego
suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.PodajemyŻyczę smacznego i miłej zabawy andrzejkowej...:)