Wykonanie
Pokażę dzisiaj mój świeżo upieczony chlebek bezglutenowy.Niestety muszę jeszcze popracować nad przepisem, bo podczas pieczenia chlebek troszkę opadł w środku.Prawdopodobnie mogłam dodać za dużo
wody, albo była za ciepła.Chlebek podczas pieczenia przeżył "małą przygodę", a mianowicie brak prądu podczas pieczenia, więc pod koniec "ogrzewał się " w gorącym piekarniku.Na szczęście wyszedł smaczny i z chrupiącą skórką.

Składniki:- 200 b
mąki gryczanej- 50 g
mąki jaglanej (mielona
kasza jaglana)- 50 g
mąki z quinoa (mielona quinoa (komosa ryżowa))- 2 łyżki
mąki z
ciecierzycy- 2 łyżki ziaren
siemienia lnianego- 2 łyżki
otrąb gryczanych-1,5 łyżki
oliwy z oliwek- 1/3 łyżeczki
cukru- 1,5 łyżeczki
drożdży instant- pół łyżeczki
soli- ok.340 ml ciepłej
wodyWymieszałam w misce suche składniki i zmieszałam z mokrymi łyżką. Powstała masa o konsystencji gęstej
śmietany. Przelałam je do silikonowej formy wcześniej wysmarowanej
oliwą.Przykryłam ścierką i odstawiłam do wyrośnięcia.Piekłam w 200 stopniach ok.45 minut. Chłodziłam na kratce.tak pięknie wyrosło surowe ciasto na chlebek:



