Wykonanie
Pokażę dzisiaj moje pierwsze
mleko sezamowe. Jestem nim zachwycona.Robiłam już
mleko kokosowe, które uwielbiam, również z quinoa i
kaszy jaglanej.Mam zamiar całkiem zrezygnować z
przetworów z
mleka krowiego, więc
będę kombinować i szukać jego zamienników. W planach mam zamiar zrobić jeszcze
mleko słonecznikowe i z
orzechów włoskich. Niestety
sojowe u mnie odpada ze względu na to, że tego ziarna muszę unikać ze względu na zaburzenia hormonalne.Składniki:- ziarna
sezamu (1 filiżanka)-
woda (2 filiżanki)-
ksylitol (1 łyżeczka)Ja zrobiłam swoje
mleko w stosunki 1:2 (1 część ziaren : 2 części
wody), chciałam, aby
mleko nie było za rzadkie. Ale widziałam przepisy w których jest zalecany stosunek 1:3 lub 1:4.Ziarna
sezamu zalałam gorącą
wodą na parę godzin (można moczyć całą noc). Po tym czasie przelałam całość do blendera i przez chwilę miksowałam. Dolałam filiżankę filtrowanej
wody i
ksylitol, dalej blendowałam. Powstały płyn przecedziłam przez gazę i powstałe ładne i pyszne mleczko.
Mleko jest odrobinę gorzkawe, ale tego warto je dosłodzić. Zamiast
ksylitolu można dodać
syrop z agawy lub
daktyli,
miód,
wanilię itp. Można przed moczeniem
sezamu podprażyć go na patelni, ale wtedy
mleko będzie bardziej gorzkawe, ja tego nie robiłam.