Wykonanie
Pieczywo jest rewelacyjne. Smakuje każdemu, którego częstowałam tym chrupiącym
chlebkiem.

-250 g ziaren (
siemię lniane,
słonecznik,
sezam,
pestki dyni)- 3 płaskie łyżki psyllium (łuski babki płesznik)- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 250 ml
wody-
sól- szczypta
proszku do pieczenia bgWymieszać suche składniki,
wodę z
olejem zagotować. Ziarna zalać gorącym płynem i dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę do napęcznienia. Masę rozprowadzić płasko na papierze do pieczenia rozłożonym na dużej formie ("potraktowałam" wałkiem przez papier). Piekłam w 150 st.przez ok. 55-60 minut. Po 30 minutach pieczenia tniemy masę na kawałki np. prostokąty lub kwadraty i dalej pieczemy. Po upieczeniu zostawiłam w ciepłym, uchylonym piekarniku. Wyjęłam dopiero po ostudzeniu i połamałam delikatnie na kawałki, które wcześniej nadkroiłam nożem.
Pieczywo przechowuję w plastikowym pojemniku.

Na zdjęciach powyżej
pieczywo bez pestek dyni.Poniżej z
pestkami dyni: