Wykonanie
Po wczorajszej nieudanej próbie upieczenia
chlebka bezglutenowego postanowiłam dzisiaj zrobić kolejne podejście. Ten chlebek upiekłam pierwszy raz i już wiem, ze nie ostatni. Przepis pochodzi z książki "Ajurwedyjska książka kucharska" , trochę go zmieniłam.
Składniki:- 1 szklanka
mąki z
kukurydzy- 1 szklanka
mąki ryżowej - ja zmieliłam
ciemny ryż (wyszło 3/4 szkl., do pełnej dopełniłam
mąka gryczaną)- 1 łyżeczka
soli- 1 , 5 łyżeczki proszku do piecz bg- 1
jajko- 2 łyżki
oleju- 0,5 łyżeczki
brązowego cukru- 1 szklanka
mleka (zrobiłam z
mleka gryczanego w proszku)Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Formę posmarować
oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika.Wymieszać suche składniki w jednej misce, w drugiej zmiksować mokre. Mokre wlać do suchego i mieszać łyżką. Powstała gęsta masa, którą przekładamy do formy. Piekłam ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Organizator: Aniko