ßßß
Jestem przekonana, ze czegoś takiego jeszcze nie jedliście?;) To danie zaskakuje swoim smakiem całkowicie, kaszanka w takiej wersji przestaje być już zwykłą kaszanką, a nabiera wykwintności. Słodycz i kruchość jabłka idealnie komponuje się z delikatnym, ale lekko pikantnym smakiem nadzienia. Całość zapieczona w piekarniku przechodzi wzajemnie zapachem i aromatem, dając obłędny efekt. Nawet jeśli sceptycznie podchodzicie do tematu kaszanki, to gwarantuje Wam, ze tej wersji po prostu musicie spróbować:) Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki):500 g dobrej jakości kaszanki4 duże kruche słodkie jabłka1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki suszonego)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C .JABŁKA:Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek" do przykrycia. Małą łyżeczką ostrożnie wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić bocznych ścianek i dołu jabłka. Uważaj, żeby nie przebić się na wylot.NADZIENIE:Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zrumień ją lekko.Kaszankę obierz z błonek i pokrój na grubsze plasterki. Dodaj do podsmażonej cebulki i rozdrobnij lekko drewnianą łopatką na mniejsze kawałki (podczas dalszego mieszania kaszanka i tak się rozpadnie).Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kaszanki.Wsyp słodką mieloną paprykę i tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj.Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "daszkiem".Zawiń jabłka pojedynczo w folię aluminiową, ale nie całkowicie szczelnie, góra ma być lekko odsłonięta, aby powietrze miało gdzie uchodzić.Piecz jabłka 20-25 minut, sprawdzając po tym czasie czy są gotowe poprzez lekkie nakłucie z boku.Możesz podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub jako osobne danie. Gotowe! Smacznego!


