Wykonanie

Jestem przekonana, ze czegoś takiego jeszcze nie jedliście?;) To danie zaskakuje swoim smakiem całkowicie,
kaszanka w takiej wersji przestaje być już zwykłą
kaszanką, a nabiera wykwintności.
Słodycz i kruchość
jabłka idealnie komponuje się z delikatnym, ale lekko pikantnym smakiem nadzienia. Całość zapieczona w piekarniku przechodzi wzajemnie zapachem i aromatem, dając obłędny efekt. Nawet jeśli sceptycznie podchodzicie do tematu
kaszanki, to gwarantuje Wam, ze tej wersji po prostu musicie spróbować:) Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki):500 g dobrej jakości
kaszanki4 duże kruche słodkie
jabłka1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1,5 łyżeczki świeżego
tymianku (lub 0,75 łyżeczki suszonego)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C .
JABŁKA:
Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek" do przykrycia. Małą łyżeczką ostrożnie wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić bocznych ścianek i dołu
jabłka. Uważaj, żeby nie przebić się na wylot.NADZIENIE:Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i wrzuć na nią
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zrumień ją lekko.
Kaszankę obierz z błonek i pokrój na grubsze plasterki. Dodaj do podsmażonej
cebulki i rozdrobnij lekko drewnianą
łopatką na mniejsze kawałki (podczas dalszego mieszania
kaszanka i tak się rozpadnie).Przeciśnij
czosnek przez praskę i dodaj do
kaszanki.Wsyp słodką mieloną
paprykę i
tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj.Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "
daszkiem".Zawiń
jabłka pojedynczo w folię aluminiową, ale nie całkowicie szczelnie, góra ma być lekko odsłonięta, aby powietrze miało gdzie uchodzić.Piecz
jabłka 20-25 minut, sprawdzając po tym czasie czy są gotowe poprzez lekkie nakłucie z
boku.Możesz podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub jako osobne danie. Gotowe! Smacznego!



