Wykonanie

Z wczorajszego
arbuza, którego część przeznaczyłam na tort
arbuzowy, został mi jeszcze całkiem spory kawałek. Przygotowałam więc szybciutko dla Was jeszcze dwie ekspresowe propozycje, tak aby nic się nie zmarnowało i było pysznie!:) Pierwsza z nich to Arbuzowa Aqua Fresca, czyli cudownie orzeźwiający meksykański
napój. Aqua Fresce można przygotować z różnorodnych
owoców, wszystko zależy od Waszej fantazji. Do
arbuza dodałam świeżo wyciśnięty
sok z limonki oraz pachnącą
miętę. Dla uzyskania lepszego koloru do miksera wrzuciłam kilka soczystych
truskawek, dolałam
wody mineralnej i dosłodziłam obowiązkowo
cukrem trzcinowym. Jeszcze tylko kilka kostek
lodu i chłodzący
napój gotowy! Polecam!Druga propozycja wykorzystania (resztek)
arbuza w kolejnym
poście:) Zapraszam!SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):3 szklanki miąższu
arbuza4-5
truskaweksok z 0,5
limonki7-8 listków świeżej
mięty1 szklanka
wody mineralnejcukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:Z
arbuza usuń pestki i wrzuć do blendera lub miksera.Dodaj do niego
truskawki obrane z szypułek, sok wyciśnięty z
limonki, listki
mięty,
wodę i
cukier do smaku. Możesz tez odrobinę
wody podgrzać i rozpuścić w niej
cukier, tak, aby powstał
syrop cukrowy i to wlać do
owoców.Zmiksuj całość dokładnie. Możesz przecedzić
napój przez gęste sitko (ja tak zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Przechowuj go w lodówce. Gotowe! Smacznego!