Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na
dżem truskawkowy zrobiony z
cukrem trzcinowym żelującym od Diamant . Wystarczy dosłownie chwila i już możemy się cieszyć pysznym smakiem
owoców zamkniętych w słoiku. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i już mam miejsce w piwnicy na nowe
przetwory. Do
truskawek dodałam posiekaną
miętę, która nadała bardzo fajny i orzeźwiający posmak.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
truskawek- 2 opakowania
cukru trzcinowego żelującego- kilka listków świeżej
mięty (ja dałam 20)Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek i umyć. Wrzucić do garnka i zmiksować blenderem, ja zmiksowałam tak nie do końca na papkę. Dodać posiekaną drobno
miętę i
cukier trzcinowy żelujący. Wstawić na gaz i podgrzać, gotować około 5 minut i przełożyć do słoików, zakręcić i ustawić na chwilę do góry dnem. I już mamy gotowy pyszny dżemik.