Wykonanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jak wiemy są to głównie jajeczne święta. Dziś zaproponuję Wam jajuszka w
sosie tatarskim, którego zrobienie nauczyła mnie Pani Małgosia, z którą kiedyś pracowałam. Jak nigdy nie lubiłam takich
sosów to w jej się zakochałam. Przepis przyniosłam do domu i do dziś moja mama z niego korzysta.

Potrzebne będzie:
sałata rzymska6 szt.
jaja lub więcej ja akurat przedstawiam na taką ilość
jogurt naturalny - może być typu greckiego
majonez - ja uwielbiam Kielecki
przyprawa Maggipieprz - ja używam Kamis
groszek8 plasterków
wędliny2 średnie
ogórki kiszone4 plastry
sera żółtego - jeśli lubiciePrzygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy jajeczka na twardo!!!! Łupimy je i kroimy na połówki. W naczyniu, którym podamy nasze jajeczka układamy liście
sałaty rzymskiej - bo to w nich każdą połówkę
jajka położymy i zalejemy sosikiem.Dlaczego akurat
sałata rzymska, ma duże liście i łatwiej się zawija w nich
jajko a w dodatku nie jest taka"trawiasta".

Czas na przygotowanie naszego sosiku. Pokrójmy sobie w kosteczkę drobniutką
ogórki,
wędlinę,
ser żółty. Do miski dajemy ok 8 łyżek
majonezu i tyle samo
jogurtu, do tego do smaku kilka kropel
przyprawy w płynie
Maggi i
pieprz. Gdy już wszystko wymieszamy dodajemy
groszek (ale nie całą puszkę tylko kilka łyżek) i
ogórki,
wędlinę oraz
ser żółty. Tak przygotowanym sosem polewamy każde
jajo umieszczone w liściu
sałaty rzymskiej. Jeśli ilość sosu nie starcza doróbcie go i zróbcie ilość taka jak Wam odpowiada.I gotowe tylko podawać i zajadać się
jajami w przepysznym sosie!!!!SMACZNEGO!!!