Wykonanie
Witam wszystkich niedzielnych leniuchów. Dziś jest doskonały dzień na przyrządzenie czegoś słodkiego :))) Tak tak troszkę
słodyczy przyda się nam w tym szarym dniu, choćby po to tylko aby na naszych twarzach pojawił się uśmiech. Nawet jeśli nie z powodu jedzenia to może podczas przygotowania będziecie to robić z ukochaną osobą, dzieckiem, a to dopiero może być frajda. Wiem co mówię bo moją karpatkę przygotowywałam z córką, która uwielbia dźwięk miksera i jej ruchy były obłędne.Przejdźmy jednak do tytułowej karpatki. Jak już Wam
pisałam lubię robić coś fajnego, ale szybko bo przy dziecku nie mam za wiele czasu żeby bawić się w kuchni cały dzień. Karpatkę uwielbia mój mąż i nauczyłam się ją piec już dawno dawno temu :))))Jednak po wielu próbach przeszła mały tunning.

Potrzebne będzie:2 szt.
ciasta francuskiego2 szt.
budyń waniliowy bądź
śmietankowy800 ml
mleka3/4
margaryny Palmy (ja używam tylko firmy Bielmar)
cukiercukier puder do dekoracjiJak widzicie skład jest skromny ale ciacho wychodzi super:)Na początku zawsze robię
budyń, gdyż on później musi ostygnąć. Tak więc nalewam do garnka ok. 700 ml
mleka i stawiam do zagotowania. Pozostałe 100 ml wlewam do szklanki i dodaję budynie i jeśli ktoś lubi słodką masę to ok. 2 łyżki
cukru. Po wymieszaniu czekam, aż
mleko zacznie się gotować.

Gdy to następuje wlewam budynie i mieszam aż zgęstnieje do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu budyniu odstawiam go do wystygnięcia.

Teraz należy przygotować ciasto. Na wstępie włączam piekarnik (mój był na 170 stopni), aby się nagrzał. Wam proponuję sprawdzić instrukcję, bo w każdym są różne poziomy pieczenia
ciasta francuskiego i temperatury.Gdy piekarnik się nagrzewa na blaszkę
daję papier do pieczenia a na niego wykładam
ciasto francuskie.

Ja jeszcze przed włożeniem do piekarnika nakłuwam ciasto widelcem, aby za wysoko nie urosło.I jedno ciasto ląduje w piekarniku na 30 minut.

Gdy ciasta są już gotowe, a
budyń już zimny
mogę zabierać się za masę. Najlepiej, aby
margaryna była wyciągnięta z lodówki na co najmniej godzinę przed jej miksowaniem.
Daję 3/4
margaryny Palmy do garnka bądź naczynia, najlepiej żeby było wysokie. Miksuję
margarynę i gdy już będzie jednolita
mogę dodawać zimny
budyń.

Dodaję go po łyżce i dokładnie miksuje, aby nie zostały grudki.

Po zmiksowaniu masa powinna przypominać jednolity puszysty aksamit:)

To wszystko co trzeba zrobić teraz pozostaje tylko przełożenie ciast masą.

Gdy już to zrobicie można całość posypać
cukrem pudrem i ciasto do popołudniowej
kawki gotowe.

SMACZNEGO!!!
