ßßß Cookit - przepis na Dżem z truskawek i jagód

Dżem z truskawek i jagód

nazwa

Wykonanie

Składniki:
80 dag truskawek
20 dag jagód
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
1 żel-fix (lub koniturex)
Sposób przygotowania:
1. Umyte owoce rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
2. Owoce stawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut).
4. Gorący dżem przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem lub przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Dżemów raczej nie pasteryzuję. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki "dżemówki".
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/dzem-z-truskawek-i-jagod.html