Wykonanie

Składniki na 2 pizzę (ok.20 cm)300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej8 g świeżych
drożdży200 ml ciepłej (nie gorącej)
wodyłyżeczka
mioduszczypta
solisos:200 g
pomidorowego puree
przyprawa do pizzydodatki:100 g
fety10
pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterkigarść czarnych
oliwek, przekrojonych na półgarść
rukoli1.
Drożdże mieszamy z
miodem i połową
wody, dodajemy do miski z
mąką i
solą. Dolewamy resztę
wody.2. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut.3. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi. Jeśli się lepi, podsypujemy
mąką.4. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną
fetą, kładziemy
oliwki i
pomidory.5. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach.6. Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść
rukoli. Smacznego :)1 pizza zawiera :660 kcal; 26 g
białka; 18 g tłuszczów; 102 g węglowodanów; 15 g błonnika
