Wykonanie
Lubicie pierogi? Pewnie że tak, kto ich nie lubi:) Osoby odchudzające się często rezygnują z produktów mącznych. Niepotrzebnie! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wegańską wersję ruskich. Są bardzo delikatne i lekkie, spokojnie można włączyć je do swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i
kiełkami, polać
kefirem lub
jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej.Składniki (ok. 50 pierogów)Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej
Woda (tyle, ile wchłonie
mąka, ok. 1,5 szklanki)Łyżka
oliwy z oliweksólFarsz1 kostka
tofu naturalnego (180g)4 ugotowane, obrane
ziemniaki1
cebulaSól,
pieprzMąkę przesiewamy, dolewamy
wodę, solimy. Ugniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od naczynia.
Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do
ziemniaków i
tofu, rozgniatamy widelcem. Doprawiamy.Wałkujemy ciasto (żeby się nie przyklejało, najlepiej posypać
mąką)i wycinamy kółeczka czym nam wygodnie, ja użyłam szklanki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi z babciną wprawą;) Wrzucamy na wrzącą
wodę, gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów.