Wykonanie
Crème brûlée to deser przygotowywany z
śmietanki kremówki,
wanilii,
żółtek jajek oraz
cukru. Całość jest uwieńczona warstwą skarmelizowanego
cukru. Bywa podawany z różnymi dodatkami np
czekoladą czy
owocami.Składniki (4 porcje):- 500 ml
śmietanki 30%-
laska wanilii- 4
żółtka- 3 łyżki
cukru białego- 4 łyżki
cukru trzcinowego- pół szklanki
octu balsamicznego- 4 łyżki
cukru- kawałek
arbuza lub inne
owocePrzygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu.
Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wyciągamy ziarenka i wrzucamy do garnka z
śmietanką. Do garnka dodajemy też
laskę wanilii, dzięki temu
śmietanka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Podgrzewamy
śmietankę na niewielkim ogniu, chwilę gotujemy, mieszając po czym odstawiamy z ognia i wyjmujemy
laskę wanilii.W osobnej misce ucieramy
żółtka z 3 łyżkami
cukru. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy małym strumieniem
śmietanę. Następnie przelewamy sos do żaroodpornych kokilek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 120 stopni. Po tym czasie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia po czym wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Kiedy crème brûlée chłodzi się przygotowujemy sos. Na małą patelnię wlewamy
ocet balsamiczny i wsypujemy 4 łyżki
cukru. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Podgrzewamy do momentu aż
ocet wyparuje a sos stanie się gęsty. Po tym czasie sos przelewamy do miseczki.Crème brûlée wyciągamy z lodówki, posypujemy
cukrem trzcinowym i karmelizujemy za pomocą palnika. Jeżeli nie mamy palnika możemy skarmelizować
cukier w piekarniku, włączając opcje grill.
Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i układamy na skarmelizowanym cukrze. Podajemy z
sosem balsamicznym.