Wykonanie
Taka
tarta na pewno nie będzie doskonałym daniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ale zawiera tyle dobrych składników, że nie sposób sobie odmówić. Dlatego jeśli ktoś z was lubi takie połączenie fig z kremem
serowo-
czekoladowym i karmelem, albo jeszcze nie próbował takich specjałów to koniecznie musi wypróbować ten przepis.Przepis zaczerpnięty z krainy szczęśliwości.Składniki:- 2 szklanki
mąki- 160 g
masła- 3 łyżki
mleka-
jajko- szczypta
soli- pół kg
twarogu- 2
białe czekolady- 5 fig- pół szklanki
brązowego cukru- 4 łyżki
wody- 5 łyżek
śmietany 30%- łyżka
masła- 1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól oraz
masło. Za pomocą noża siekamy
masło, łącząc go z
mąką. Dodajemy
jajko oraz
mleko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremkę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki. Pieczemy przez 10 minut z obciążeniem, po czym ściągamy je i pieczemy kolejne 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.W kąpieli
wodnej topimy
czekoladę. Do roztopionej
czekolady dodajemy
ser i mieszamy za pomocą miksera. Przygotowany krem przekładamy na chłodne ciasto.
Figi myjemy, kroimy na plasterki i układamy na kremie.Do garnka wsypujemy
brązowy cukier i wlewamy
wodę. Stawiamy na małym ogniu. Po 3-4 minutach
woda wyparuje a sos
zrobi się brązowy. Po tym czasie dodajemy
śmietankę 30%,
masło i
sól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy
sos jest już chłodny polewamy
figi. Tartę schładzamy w lodówce około 2-3 godziny.