ßßß Cookit - przepis na Tarta z figami i solonym karmelem

Tarta z figami i solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Taka tarta na pewno nie będzie doskonałym daniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ale zawiera tyle dobrych składników, że nie sposób sobie odmówić. Dlatego jeśli ktoś z was lubi takie połączenie fig z kremem serowo-czekoladowym i karmelem, albo jeszcze nie próbował takich specjałów to koniecznie musi wypróbować ten przepis.
Przepis zaczerpnięty z krainy szczęśliwości.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 3 łyżki mleka
- jajko
- szczypta soli
- pół kg twarogu
- 2 białe czekolady
- 5 fig
- pół szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki wody
- 5 łyżek śmietany 30%
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz masło. Za pomocą noża siekamy masło, łącząc go z mąką. Dodajemy jajko oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki. Pieczemy przez 10 minut z obciążeniem, po czym ściągamy je i pieczemy kolejne 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej topimy czekoladę. Do roztopionej czekolady dodajemy ser i mieszamy za pomocą miksera. Przygotowany krem przekładamy na chłodne ciasto.
Figi myjemy, kroimy na plasterki i układamy na kremie.
Do garnka wsypujemy brązowy cukier i wlewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu. Po 3-4 minutach woda wyparuje a sos zrobi się brązowy. Po tym czasie dodajemy śmietankę 30%, masło i sól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy sos jest już chłodny polewamy figi. Tartę schładzamy w lodówce około 2-3 godziny.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/10/tarta-z-figami-i-solonym-karmelem.html