Wykonanie
Podczas kilkudniowego pobytu w górach strasznie się rozleniwiłam, ale to chyba dobrze bo po powrocie nabrałam siły i chęci na robienie i wymyślanie nowych przepisów. Czasami tak mam, że jak jeden dzień kompletnie nie jestem w stanie nic robić (no może prócz poszukiwania jakiś inspiracji kulinarnych, czytania blogów i książek), to na drugi dzień nabieram tyle energii, że naprawdę jestem w stanie zrobić kilka blach szarlotki. Chyba wszystko ma dobre strony.A dowodem mojej siły są pierogi, których nalepiłam prawie 200....Dzisiaj upiekłam mój ulubiony sernik, który zawsze się udaje. Najpierw wyrasta poza blaszkę, staje się strasznie wysoki, a
potem opada. Ale to wcale nie powoduje zmiany smaku, czy wyglądu sernika.Jest puszysty niczym ptasie mleczko, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj wersja z
dżemem wiśniowym, którego produkcja miała miejsce przedwczoraj.Otóż z 6 kilogramów
wiśni zrobiliśmy ok. 20 słoików
dżemu!

Składniki :- 1 kg
serka twarogowego- ok. 400 g
serka o smaku wanilinowym (może być danio ok. 2 duże opakowania)- 3 budynie- 6
jajek- szklanka
cukru-
cukier wanilinowy- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- pół kostki
masła ( 100 g )-
sólDodatkowo :
dżem wiśniowy(podgrzany) lub polewa wiśniowaSposób wykonania:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka w dużej misce miksujemy ze szklanką
cukru i
cukrem wanilinowym do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczone
masło(letnie) i nadal miksujemy.Następnie dodajemy powoli
ser i
serek wanilinowy, miksujemy. Dodajemy budynie,
proszek do pieczenia, nadal miksując.W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę
białka z
solą.Następnie drewnianą łyżką dodajemy
białka do masy twarogowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Blachę smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Przekładamy masę do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(góra-dół) i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie zostawiamy sernik na ok. 10 minut w piekarniku,
potem otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go na kolejne 15 minut..Kroimy po godzinie, gdy sernik trochę stężeje :)A to moja siostra zajada się sernikiem :))

Smacznego ;3