Wykonanie
Przez ostatnie tygodnie czerwca nie miałam praktycznie na nic czasu bo przez cały ten okres starałam się jeszcze o końcowe oceny. Ale w końcu od kilku dni mam WAKACJE! W piątek gdy wróciłam do domu i zrobiłam rundkę po ogródku moją uwagę przykuły czerwoniutkie
porzeczki. Zrobiłam z ich dodatkiem ciasto
jogurtowe z
bezą, na które przepis podam w innym
poście. Na drugi dzień owe ciasto powtórzyłam, natomiat wczoraj postanowiłam zrobić z nich kwaśno - słodki
sorbert.
Składniki na
sorbert porzeczkowy:- 3 szklanki czerwonych
porzeczek- szklanka
cukru- szklanka
wody- 4 łyżki kremówkiSposób przygotowania
sorbertu porzeczkowego - ok. 5 porcji :Do garnka wlewamy
wodę z
cukrem. Całość gotujemy do czasu gdy
cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy
porzeczki bez szypułek. Gotujemy przez ok. 5 minut. Odstawiamy na chwile do ostygnięcia.Po tym czasie blenudujemy całość i przez sitko przecieramy powstałą masę ( usuwamy skórkę i pestki).Z tak przetartej masy powstaje
porzeczkowy sok. Kilka łyżek soku wlewamy do kubka i mieszamy z kremówką. Dodajemy do całości soku i mieszamy.Następnie przelewamy całość do plastkiowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach wyciągamy i mieszamy. Powtarzamy tą czynność po kolejnych dwóch godzinach.Gotowy jest gdy całkowicie się zamrozi.
Smacznego :))