ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa

Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa

nazwa

Wykonanie

Chcąc wykorzystać jabłka zrobiłam tartę jabłkową z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego na cieniutkim cieście kruchym. Przepis na tartę pochodzi z bloga whiteplate.blogspot.com, jednak ja troszkę go zmodyfikowałam. Wychodzi naprawdę smaczna, polecam :)
Składniki na ciasto kruche :
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru (ja użyłam fruktozy)
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g jabłek pokrojonych na małe kawałeczki
- 2-3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- pól słoiczka dżemu brzoskwiniowego
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka i pokrojone w kostkę miękkie masło. Z całości wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na małą kosteczkę. Wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i podduszamy przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cukier wanilinowy i dżem brzoskwiniowy. Podduszamy jeszcze parę minut i dodajemy mąkę ziemniaczaną w celu zagęszczenia nadzienia.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy je do tarty, układamy na dnie i na bokach i wkładamy formę jeszcze na 15 minut do lodówki.
W tym czasie kroimy na cieniutkie plasterki jabłka (ja użyłam 2 dużych).
Formę z tartą wyciągamy, nakładamy ostudzone nadzienie i przykrywamy całość plasterkami jabłek( zaczynamy tworzyć okrąg od brzegu, kończymy na środku). Całość posypujemy jeszcze łyżką cukru.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/02/tarta-jabkowo-brzoskwiniowa.html