Wykonanie
Chcąc wykorzystać
jabłka zrobiłam tartę
jabłkową z dodatkiem
dżemu brzoskwiniowego na cieniutkim cieście kruchym. Przepis na tartę pochodzi z bloga whiteplate.blogspot.com, jednak ja troszkę go zmodyfikowałam. Wychodzi naprawdę smaczna, polecam :)

Składniki na ciasto kruche :- 250 g
mąki- 150 g
masła- 2
żółtka- 80 g
cukru (ja użyłam fruktozy)- szczypta
soliSkładniki na nadzienie:- 500 g
jabłek pokrojonych na małe kawałeczki- 2-3 łyżki
cukru-
cukier wanilinowy- pól słoiczka
dżemu brzoskwiniowego- łyżeczka
cynamonu- płaska łyżka
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Do miski przesypujemy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól,
żółtka i pokrojone w kostkę miękkie
masło. Z całości wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.W tym czasie obieramy
jabłka i kroimy je na małą kosteczkę. Wrzucamy do garnka, dolewamy trochę
wody i podduszamy przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy i
dżem brzoskwiniowy. Podduszamy jeszcze parę minut i dodajemy
mąkę ziemniaczaną w celu zagęszczenia nadzienia.Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy je do tarty, układamy na dnie i na bokach i wkładamy formę jeszcze na 15 minut do lodówki.W tym czasie kroimy na cieniutkie plasterki
jabłka (ja użyłam 2 dużych).Formę z tartą wyciągamy, nakładamy ostudzone nadzienie i przykrywamy całość plasterkami
jabłek( zaczynamy tworzyć okrąg od brzegu, kończymy na środku). Całość posypujemy jeszcze łyżką
cukru.Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.








Smacznego :)