Wykonanie
Moja ulubiona owsianka z ubitym
białkiem z ulubionym
dżemem na znienawidzoną środę.Proszę o trzymanie kciuków - dziś kartkówka z chemii :))
Owsianka z ubitym
białkiem, podana z
dżemem rabarbarowymPrzepis:/ 1 porcja /50 g
płatków owsianych górskichszklanka płynów (
mleko i
woda)
białko kurzeczubata łyżeczka
cukru (można pominąć)
Płatki owsiane umieszczamy w garnku i zalewamy
mlekiem. Gotujemy, aż owsianka nie zgęstnieje. W tym czasie na sztywną pianę ubijamy
białko, pod koniec dodajemy stopniowa łyżeczkę
cukru. Ubite
białko mieszamy z gotową owsianką (i opcjonalnie, jeśli obawiacie się surowych
jajek chwilę podgrzewamy na najmniejszym ogniu). Gotową owsiankę z ubitym
białkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to łyżka
dżemu rabarbarowego, smacznego!