ßßß Cookit - przepis na Czerwony ryż z kolorową fasolą

Czerwony ryż z kolorową fasolą

nazwa

Wykonanie

Znowu coś prostego :) Zawsze, kiedy widzę w sklepie coś strączkowego czego jeszcze nie jadłam - kupuję do spróbowania (duży wybór jest w Leclercu). W ten sposób dorobiłam się sporej kolekcji strączkowych :). Tak samo trafił do mojej kuchni czerwony ryż.
Składniki:
100 g czerwonego ryżu
100 g różnych rodzajów fasoli: czarna, mungo, adzuki, carilla (lub jakiekolwiek inne)
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cząber
Fasole namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w świeżej wodzie. Czas gotowania poszczególnych gatunków nieznacznie się różni, myślę że godzina będzie OK. Mi wyszło jak zawsze - fasola gotuje się do momentu aż sobie o niej przypomnę i wbiegnę do kuchni, żeby w ostatnim momencie ocalić ją (i garnek) przed spaleniem :]. Dlatego jak już gotuję strączkowe wolę od razu większą partię i część zamrozić, rozmrażanie nie wiąże się z ryzykiem pożaru ;) no i odpada już namaczanie na noc. Ryż płuczemy i gotujemy na sypko: w objętości wody 2 razy większej niż ryż, z łyżką oleju, aż ryż wchłonie cały płyn; zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zbrązowienia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku.
Koszt: ok. 4-5 zł, 2 porcje
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/01/czerwony-ryz-z-kolorowa-fasola.html