Wykonanie
Znowu coś prostego :) Zawsze, kiedy widzę w sklepie coś strączkowego czego jeszcze nie
jadłam - kupuję do spróbowania (duży wybór jest w Leclercu). W ten sposób dorobiłam się sporej kolekcji strączkowych :). Tak samo trafił do mojej kuchni czerwony
ryż.Składniki:100 g czerwonego
ryżu100 g różnych rodzajów
fasoli: czarna, mungo, adzuki, carilla (lub jakiekolwiek inne)1 mała
czerwona cebula2 łyżki
olejusól,
pieprz, cząber
Fasole namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w świeżej wodzie. Czas gotowania poszczególnych gatunków nieznacznie się różni, myślę że godzina będzie OK. Mi wyszło jak zawsze -
fasola gotuje się do momentu aż sobie o niej przypomnę i wbiegnę do kuchni, żeby w ostatnim momencie ocalić ją (i garnek) przed spaleniem :]. Dlatego jak już gotuję strączkowe wolę od razu większą partię i część zamrozić, rozmrażanie nie wiąże się z ryzykiem pożaru ;) no i odpada już namaczanie na noc.
Ryż płuczemy i gotujemy na sypko: w objętości
wody 2
razy większej niż
ryż, z łyżką
oleju, aż
ryż wchłonie cały płyn; zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zbrązowienia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku.Koszt: ok. 4-5 zł, 2 porcje