Wykonanie
Pomyśleć, że dopiero teraz wpadłam na pomysł, żeby je zrobić...Ich największą zaletą (poza smakiem oczywiście) jest to, że tworzą nam w zasadzie cały obiad - wystarczy sosik i jakaś suróweczka i finito!Z przepisu wyszło mi 12 sztuk różnej wielkości.Polecam bardzo!Co trzeba?280 g
kaszy gryczanej320 g
brokuł4 łyżki
bułki tartej3 łyżki
płatków owsianych2
jajka4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz (po płaskiej łyżeczce)szczypta mielonej
gałki muszkatołowejtłuszcz do smażeniaCo i jak?
Kaszę gryczaną ugotować. Odstawić do wystygnięcia.
Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, drobno posiekać.W dużej misce umieścić
brokuł,
kaszę gryczaną,
bułkę tartą,
płatki owsiane, wbić 2
jajka i porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny, coby masa zgęstniała.Po tym czasie dodać
przyprawy,
czosnek przeciśnięty przez praskę.Formować kotelciki, wielkość dowolna, smażyć na rumiano na złoto.Smacznego!