ßßß
» Ćevap c« to rodzaj chorwackich kiełbasek, a właściwie mięsa siekanego, dobrze przyprawionego, uformowanego w kiełbaski. Smaży się je na grillu. Ja proponuje zrobić domowe » Ćevap c« pieczone w foli, dzięki czemu jest bardzo kruche i soczyste.Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)500 g cebuli500 g świeżej zielonej lub czerwonej paprykisólpieprzMięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić pieprzem i solą. Masę uformować w grubsze kiełbaski i owinąć folią, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Piec 30 min, po tym czasie folię lekko rozchylić i piec jeszcze przez 10 min., aby mięso się zrumieniło.Wyjąć z foli i podawać wraz z sosem.Smacznego :)Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Przepisy kulinarne narodów Jugosławii"