ßßß
Składniki:1 kg skrzydełek1/2 łyżeczki suszonego oregano1/4 łyżeczki suszonego chili1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka soku z limonkisól do smaku (duża szczypta)W dużej misce wymieszać przyprawy, sól, cukier, przecier pomidorowy, oliwę i sok z limonki. Dodać skrzydełka kurczaka*, obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. lub cała noc.Piekarnik rozgrzać do temperatu ry 200 ° C (180 ° C z termoobiegiem). Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 min.Podawać np. z sosem chili .*Jeżeli chcemy podać skrzydełka na przyjęciu (a schodzą błyskawicznie), to radzę pociąć je na 3 części: końcówki wykorzystać np. na bulion, ze środkowej części wyjąć kość promieniową (ta chudsza) - wygodniej się je tak przygotowane skrzydełka.Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"