Wykonanie

Składniki:1 kg skrzydełek1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/4 łyżeczki suszonego
chili1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki sproszkowanego
kminku2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z limonkisól do smaku (duża szczypta)W dużej misce wymieszać
przyprawy,
sól,
cukier,
przecier pomidorowy,
oliwę i
sok z limonki. Dodać
skrzydełka kurczaka*, obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. lub cała noc.Piekarnik rozgrzać do temperatu ry 200 ° C (180 ° C z termoobiegiem). Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 min.Podawać np. z sosem
chili .*Jeżeli chcemy podać skrzydełka na przyjęciu (a schodzą błyskawicznie), to radzę pociąć je na 3 części: końcówki wykorzystać np. na
bulion, ze środkowej części wyjąć kość promieniową (ta chudsza) - wygodniej się je tak przygotowane skrzydełka.Smacznego :)

Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"