ßßß Cookit - przepis na Pikantne skrzydełka kurczaka po meksykańsku

Pikantne skrzydełka kurczaka po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg skrzydełek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
sól do smaku (duża szczypta)
W dużej misce wymieszać przyprawy, sól, cukier, przecier pomidorowy, oliwę i sok z limonki. Dodać skrzydełka kurczaka*, obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. lub cała noc.
Piekarnik rozgrzać do temperatu ry 200 ° C (180 ° C z termoobiegiem). Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 min.
Podawać np. z sosem chili .
*Jeżeli chcemy podać skrzydełka na przyjęciu (a schodzą błyskawicznie), to radzę pociąć je na 3 części: końcówki wykorzystać np. na bulion, ze środkowej części wyjąć kość promieniową (ta chudsza) - wygodniej się je tak przygotowane skrzydełka.
Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/01/pikantne-skrzydeka-kurczaka-po.html