Wykonanie
Potrzeba
matką wynalazków, w koszyku z
owocami dojrzewają
gruszki, a chętnych do konsumpcji brak. Zaczęłam się zastanawiać jak zagospodarować te mocno dojrzałe
owoce. Przypomniałam sobie o
chlebie z
gruszką, o którym czytałam na blogu Leśny Zakątek . Od jego autorki sporo dowiedziałam się o pieczeniu
chleba.
Chleb udał się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że
chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek
gruszki nie ma wpływu na smak
chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi.
Składniki zaczynu:45 g zakwasu z
mąki żytniej razowej100 g
mąki żytniej typu 720100 g lekko ciepłej
wody150 g startej na tarce, dojrzałej
gruszki (ze skórką)Składniki ciasta właściwego:395 g zaczynu140 g
mąki pszennej pełnoziarnistej250 g
maki żytniej typu 72085 g startej na tarce, dojrzałej
gruszki130 g letniej
wody1/2 łyżki
octu jabłkowego2 łyżeczki
soliPrzygotowanie zaczynu:W misce wymieszać składniki zaczynu. Miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.Przygotowanie ciasta właściwego:
Wodę,
ocet jabłkowy i
sól wymieszać dokładnie.Obie
mąki dokładnie wymieszać i przesiać przez sito.
Gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zaczynu.
Wodę i
mąkę dodawać stopniowo do zaczynu.Ciasto mieszać przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.Formę na
chleb (26x12 cm) posmarować
olejem i posypać
otrębami.Przełożyć ciasto do foremki przy pomocy łyżki. Wygładzić powierzchnię ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie.Wierzch ciasta posypać
mąką razową lub
otrębami.Blaszkę z
ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po ok. 2 godzinach ciasto powinno lekko wyrosnąć, tak aby wypełniało blaszkę po brzegi.Nagrzać piekarnik do 230 stopni.Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powierzchnię ciasta spryskać
wodą oraz spryskać wnętrze piekarnika (robię to przy pomocy spryskiwacza do kwiatów).Piec
chleb w 230 stopniach przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35 minut.Po zakończeniu pieczenia wyjąć
chleb z foremki, zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę (moczę ściereczkę w wodzie i mocno odciskam, aby była lekko wilgotna) i pozostawić na kratce do studzenia ciasta do całkowitego wystygnięcia.SmacznegoJeśli lubisz
chleb na zakwasie, zobacz również:
chleb staropolskichleb staropolski marmurkowy