ßßß


Składniki zaczynu:45 g zakwasu z mąki żytniej razowej100 g mąki żytniej typu 720100 g lekko ciepłej wody150 g startej na tarce, dojrzałej gruszki (ze skórką)Składniki ciasta właściwego:395 g zaczynu140 g mąki pszennej pełnoziarnistej250 g maki żytniej typu 72085 g startej na tarce, dojrzałej gruszki130 g letniej wody1/2 łyżki octu jabłkowego2 łyżeczki soliPrzygotowanie zaczynu:W misce wymieszać składniki zaczynu. Miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.Przygotowanie ciasta właściwego:Wodę, ocet jabłkowy i sól wymieszać dokładnie.Obie mąki dokładnie wymieszać i przesiać przez sito.Gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zaczynu.Wodę i mąkę dodawać stopniowo do zaczynu.Ciasto mieszać przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.Formę na chleb (26x12 cm) posmarować olejem i posypać otrębami.Przełożyć ciasto do foremki przy pomocy łyżki. Wygładzić powierzchnię ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie.Wierzch ciasta posypać mąką razową lub otrębami.Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po ok. 2 godzinach ciasto powinno lekko wyrosnąć, tak aby wypełniało blaszkę po brzegi.Nagrzać piekarnik do 230 stopni.Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powierzchnię ciasta spryskać wodą oraz spryskać wnętrze piekarnika (robię to przy pomocy spryskiwacza do kwiatów).Piec chleb w 230 stopniach przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35 minut.Po zakończeniu pieczenia wyjąć chleb z foremki, zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę (moczę ściereczkę w wodzie i mocno odciskam, aby była lekko wilgotna) i pozostawić na kratce do studzenia ciasta do całkowitego wystygnięcia.SmacznegoJeśli lubisz chleb na zakwasie, zobacz również:chleb staropolskichleb staropolski marmurkowy