Wykonanie
Tuż przed tłustym czwartkiem, proponuję nieco inną odsłonę
faworków . Oczywiście z tego ciasta można usmażyć
faworki w tradycyjnym kształcie.


Składniki:2 szklanki
mąki pszennej4
żółtka4 łyżki
spirytusu5 łyżek kwaśnej
śmietany 18%szczypta
solikonfitura z
wiśni do dekoracji
cukier puder do posypania
białko jajka do sklejania1 kg
smalcu do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać
sól,
żółtka,
spirytus,
śmietanę .Zagnieść ciasto i bardzo dokładnie je wyrobić. Następnie ubić ciasto wałkiem lub tłuczkiem do
mięsa, do powstania na cieście pęcherzyków.Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Wykrawać z ciasta kółka o różnej wielkości. Każde kółko naciąć na brzegach. Mniejsze kółko posmarować od
spodu białkiem, położyć na większym kółku i mocno docisnąć.Róże smażyć na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym
smalcu. Następnie osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.Po wystudzeniu, oprószyć róże
cukrem pudrem i udekorować
konfiturą .Smacznego