ßßß Cookit - przepis na Róże karnawałowe (faworki)

Róże karnawałowe (faworki)

nazwa

Wykonanie

Tuż przed tłustym czwartkiem, proponuję nieco inną odsłonę faworków . Oczywiście z tego ciasta można usmażyć faworki w tradycyjnym kształcie.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki spirytusu
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
konfitura z wiśni do dekoracji
cukier puder do posypania
białko jajka do sklejania
1 kg smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól, żółtka, spirytus, śmietanę .
Zagnieść ciasto i bardzo dokładnie je wyrobić. Następnie ubić ciasto wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, do powstania na cieście pęcherzyków.
Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Wykrawać z ciasta kółka o różnej wielkości. Każde kółko naciąć na brzegach. Mniejsze kółko posmarować od spodu białkiem, położyć na większym kółku i mocno docisnąć.
Róże smażyć na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Po wystudzeniu, oprószyć róże cukrem pudrem i udekorować konfiturą .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/02/roze-karnawaowe-faworki.html