ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków (mączystych, z dużą zawartością skrobi)1 jajko eko2-3 łyżki mąki ziemniaczanejsól do smaku - kilka szczyptPrzygotowanie:Ziemniaki podzielić na 3 części.2 części ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.1 część ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie. Płyn odciśnięty z ziemniaków pozostawić w misce. Na dnie miski osiądzie skrobia. Po odlaniu płynu dodać skrobię do ziemniaków.Ziemniaki połączyć w misce razem z jajkiem, m ąka ziemniaczaną, solą i skrobią z tartych ziemniaków. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości dużej śliwki.Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.Smacznego