Wykonanie
Następna wersja pyz na moim blogu. Poprzednio gotowałam pyzy z
mięsem (przepis tutaj) nieco inne niż dzisiejsze. W tej wersji, w cieście ziemniaczanym przeważają gotowane
ziemniaki, dzięki
czemu pyzy są jaśniejsze od poprzednich i łatwiej je uformować.Pyzy można podać ze smażona
cebulką, skwarkami z
bekonu,
śmietaną,
sosem pieczarkowym.

Składniki:1 kg
ziemniaków (mączystych, z dużą zawartością
skrobi)1
jajko eko2-3 łyżki
mąki ziemniaczanejsól do smaku - kilka szczyptPrzygotowanie:
Ziemniaki podzielić na 3 części.2 części
ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.1 część
ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie. Płyn odciśnięty z
ziemniaków pozostawić w misce. Na dnie miski osiądzie
skrobia. Po odlaniu płynu dodać
skrobię do
ziemniaków.
Ziemniaki połączyć w misce razem z
jajkiem, m ąka ziemniaczaną,
solą i
skrobią z tartych
ziemniaków. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej
mąki ziemniaczanej.Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości dużej
śliwki.Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.Smacznego