ßßß

Składniki:2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej2 łyżeczki cynamonu1 łyżka przyprawy korzennej do piernikapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia120 g masła55 g gorzkiej czekolady, posiekanej1/2 szklanki kakao2 duże jajka eko3/4 szklanki drobnego cukru1 łyżeczka aromatu rumowego1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%12 łyżeczek konfitury wiśniowej lub powieł śliwkowychPolewa z mlecznej czekolady:100 g mlecznej czekolady30 g masłaPrzygotowanie muffinek:Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia - przesiać do dużej miski.Na niewielkim ogniu roztopić masło, wyłączyć gaz, dodać gorzką czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać kakao, dokładnie wymieszać, pozostawić do lekkiego przestudzenia.Jajka i cukier ubijać aż uzyska się puszystą masę. Dodać aromat, przestudzoną masę czekoladową i śmietanę.Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę konfitury i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, piec muffinki ok. 25 minut.Przed wyjęciem z foremek - przestudzić.Przygotowanie polewy:W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy.Smacznego