Wykonanie
Ten lekki, pyszny tort składa się z chrupiącej
bezy i delikatnego kremu
kawowego. Prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.

Składniki na blaty
bezowe:5
białek z dużych
jajek eko1,5 szkl. drobnego
cukru1 łyżka
octu jabłkowego1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanejSkładniki na masę
kawową:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
wody3 łyżki
brandy lub
rumuPrzygotowanie blatów
bezowych:Ubić
białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce.Na koniec ubijania delikatnie wmieszać
skrobię i
ocet jabłkowy .Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3
okręgi o średnicy 23 cm.Masę
białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki".Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni.Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów
bezowych.Przygotowanie masy kawowej:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać
brandy i
cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.Masę
kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty
bezowe. Udekorować.Przechowywać w lodówce.Smacznego