ßßß
Składniki na blaty bezowe:5 białek z dużych jajek eko1,5 szkl. drobnego cukru1 łyżka octu jabłkowego1,5 łyżki skrobi ziemniaczanejSkładniki na masę kawową:250 g serka mascarpone250 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 łyżka wody3 łyżki brandy lub rumuPrzygotowanie blatów bezowych:Ubić białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.Na koniec ubijania delikatnie wmieszać skrobię i ocet jabłkowy .Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 23 cm.Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki".Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni.Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.Przygotowanie masy kawowej:Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać brandy i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.Masę kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty bezowe. Udekorować.Przechowywać w lodówce.Smacznego