ßßß Cookit - przepis na Kawowy tort bezowy

Kawowy tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Ten lekki, pyszny tort składa się z chrupiącej bezy i delikatnego kremu kawowego. Prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.
Składniki na blaty bezowe:
5 białek z dużych jajek eko
1,5 szkl. drobnego cukru
1 łyżka octu jabłkowego
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę kawową:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
3 łyżki brandy lub rumu
Przygotowanie blatów bezowych:
Ubić białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
Na koniec ubijania delikatnie wmieszać skrobię i ocet jabłkowy .
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 23 cm.
Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki".
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.
Przygotowanie masy kawowej:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać brandy i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
Masę kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty bezowe. Udekorować.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/kawowy-tort-bezowy.html