Wykonanie
Przygotowując zapiekankę z kilku mało wyszukanych składników nie spodziewałam się, że efekt tak miło mnie zaskoczy. Zapiekanka nie dość, że jest bardzo smaczna, to ładnie się prezentuje. Jest to przyjemna odmiana od nieładnie prezentującej się smażonej
kaszanki.


Składniki wyjątkowo podane orientacyjnie, bez gramatury:
kaszankacebulakilka plastrów chudego
bekonuugotowane
ziemniakitrochę
masłamlekoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny,
majeranek,
tymianekolejPrzygotowanie:
Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w baaardzo grube plastry. Ułożyć w formie do pieczenia.
Kaszankę obsypać
pieprzem,
majerankiem i
tymiankiem .
Cebulę pokroić w plastry,
bekon pokroić w słupki – smażyć do zrumienienia, dodając niewielką ilość
oleju.Usmażoną
cebulę i
bekon ułożyć na
kaszance. Obsypać
pieprzem,
majerankiem i
tymiankiem.

Ugotowane
ziemniaki ugnieść z
masłem i
mlekiem na puree. Lekko posolić.•Puree ułożyć na smażonej
cebuli, widelcem wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić
olejem .Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.Smacznego