Wykonanie
Młoda kapustka duszona na masełku z
porem i
pomidorkami. Cóż może być lepszego :)Tak przygotowana
kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do obiadu.Tylko uwaga proponuję przygotować od razu podwójną porcję,bo ona znika już w trakcie przygotowania tzn. kosztowania :)Składniki- główka
młodej kapusty-
pomidory 2 szt.- kawałek
pora- pół pęczka
koperku-
masło-
sól,
cukier,
majeranek,-
sok z cytrynyWykonanie
Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki,
pora kroje w cieniutkie półplasterki,
pomidora ( wcześniej sparzonego i obranego ) w kostkę,
koperek drobniutko.W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki
masła,dodaje do niego
pora i chwilkę duszę. Do
pora dodaję poszatkowaną
kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej
wody. Mieszam. Kiedy
kapustka jest na wpół miękka dodaję
pomidory,
koperek,szczyptę
soli,
cukru i
majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby
pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami
soku z cytryny.Smacznego :)