ßßß Cookit - przepis na Oeuf cocotte aux truffes - Jajko zapiekane z truflami

Oeuf cocotte aux truffes - Jajko zapiekane z truflami

nazwa

Wykonanie

Urodzinowe śniadanie.
Składniki:
1 jajko wysokiej jakości (1 kokilka, 1 osoba)
100 g śmietanki kremówki (ja użyłam mleka)
4 łyżki startego dobrego sera żółtego (u mnie Cheddar)
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu
1 czarna trufla włoska
szczypior do ozdoby
20 g masła
Wykonanie:
Do wysmarowanej masłem kokilki dodać starty ser, śmietanę, wbić całe jajko, lekko oprószyć solą, pieprzem, dodać pokrojone cieniutko trufle. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w kąpieli wodnej około 6-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 °C. Przed podaniem ozdobić świeżymi ziołami. Podawać z grzankami.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/12/oeuf-cocotte-aux-truffes-jajko.html