ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z polędwicy wołowej z orzeszkami piniowymi i parmezanem

Carpaccio z polędwicy wołowej z orzeszkami piniowymi i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Carpaccio z polędwicy wołowej z orzeszkami piniowymi i parmezanem
Przystawka z delikatnej polędwicy wołowej w aromatach świeżo tłoczonej oliwy, musztardy Maille, limonki, orzeszków piniowych oraz parmezanu.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 limonki
1 łyżeczka musztardy Maille
2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
kilka płatków świeżo startego parmezanu
kilka liści świeżej bazylii
Wykonanie:
Lekkie płatki dobrze i cienko skrojonej polędwicy ułożyć na talerzach. Posypać orzeszkami, polać delikatnie sosem (3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżeczka musztardy). Oprószyć pieprzem i oraz płatkami świeżo startego parmezanu. Ozdobić świeżą bazylią.
Proponowane wino to : Côtes de Castillon - Bordeaux, Chianti Classico - Toscane.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/08/carpaccio-z-poledwicy-woowej-z.html