ßßß Cookit - przepis na Millefeuille z małych naleśników z truskawkami i bitą śmietaną

Millefeuille z małych naleśników z truskawkami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny deser z okazji minionego Dnia Dziecka, który to powinno się świętować przez cały rok, zdrowo, świeżo, smacznie i z miłością !
Składniki na naleśniki:
250 g mąki pszennej
500 ml mleka
3 świeże jajka wysokiej jakości (u mnie jak zwykle od zaprzyjaźnionego gospodarza, po prostu cudowne)
2 łyżki roztopionego masła
1 szczypta soli morskiej
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego (nie jest konieczne)
Dodatki do naleśników:
200 g słodkiej śmietanki
50 g cukru pudru
250 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać, obsmażyć na patelni z dwóch stron, wcześniej wysmarowanej dobrym tłuszczem tylko raz do pierwszego naleśnika (u mnie jest to czynione na ceramicznej patelni). Wyciąć koła (3 warstwy dla jednej porcji). W osobnej schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem na gęsty krem. Ułożyć na talerzu warstwami na przemian nakładając ubitą śmietanę i umyte, pokrojone w plasterki truskawki.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/06/mae-nalesniki-z-truskawkami-i-bita.html