ßßß Cookit - przepis na Oeufs en cocotte aux champignons de Paris - Jajko zapiekane z pieczarkami

Oeufs en cocotte aux champignons de Paris - Jajko zapiekane z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

200 g zgrabnych małych pieczarek
1 czerwona cebula (odpowiednia będzie szalotka)
100 ml śmietanki kremówki
2 jajka (dobrej jakości)
sól morska
pieprz
30 g masła
1 łyżka oliwy
50 g żółtego sera (ulubionego)
kilka listków natki pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Podsmażyć cebulkę, dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem (po 1-2 szczypty), przyrumienić, przełożyć do ramequingów wysmarowanych wcześniej masłem, do każdego z osobna dolać 3-4 łyżki śmietanki, wbić białko, pozostawić żółtko w skorupce. Posolić jedną szczyptą soli i pieprzu, dodać po jednej łyżce startego sera żółtego na drobnych oczkach. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.
Po 10 minutach dodać odłożone wcześniej żółtko i zapiekać całość jeszcze około 3-5 minut.
Ozdobić świeżą natką pietruszki.
Podawać z tostami. (U mnie jest to mój własny wypiek - chleb pszenny)
Bon appétit !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/11/oeufs-en-cocotte-aux-champignons-de.html