200 g zgrabnych małych pieczarek1 czerwona cebula (odpowiednia będzie szalotka)100 ml śmietanki kremówki2 jajka (dobrej jakości)sól morskapieprz30 g masła1 łyżka oliwy50 g żółtego sera (ulubionego)kilka listków natki pietruszkiWykonanie:Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Podsmażyć cebulkę, dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem (po 1-2 szczypty), przyrumienić, przełożyć do ramequingów wysmarowanych wcześniej masłem, do każdego z osobna dolać 3-4 łyżki śmietanki, wbić białko, pozostawić żółtko w skorupce. Posolić jedną szczyptą soli i pieprzu, dodać po jednej łyżce startego sera żółtego na drobnych oczkach. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.Po 10 minutach dodać odłożone wcześniej żółtko i zapiekać całość jeszcze około 3-5 minut.Ozdobić świeżą natką pietruszki.Podawać z tostami. (U mnie jest to mój własny wypiek - chleb pszenny)Bon appétit !