Wykonanie
Składniki:250 g
mąka pszenna krupczatka250 g
mąka żytnia1 łyżeczka
soli3 łyżki
otrębów żytnich3 łyżki
ziaren słonecznika3 łyżki
sezamu3 łyżki pestek dyni3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
płatków owsianych2 łyżeczki
cukru5 g świeżych
drożdży2 szklanki
wodyWykonanie:W małej miseczce mieszamy
drożdże z
cukrem, zalewamy letnią
wodą i mieszamy dokładnie. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki czyli
mąkę, ziarna,
sól,
otręby i powoli wlewamy
drożdże rozpuszczone w wodzie. Dolewamy drugą szklankę, już zimnej
wody i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Nagrzewamy piec do 200 stopni i przełożone ciasto do foremki i wkładamy na 1,5 godziny. (Foremkę należy posmarować tłuszczem, w moim przypadku jest to
oliwa, ale równie dobrze może to być
masło :))I gotowe :)
Smacznego.