Wykonanie
Można zrobić pyszne, chrupiące gofry niemalże bez tłuszczu? Można :) Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami. Uwielbiam rozpoczynać dzień od takiego śniadania :)

Składniki (na 7 dużych gofrów):200 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej razowej typ 20004 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
brązowego cukruszczypta
soli300 ml chudego
mleka100 ml
wody mineralnej2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:1. W jednej misce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i szczyptą
soli.2. W drugiej misce roztrzepać
jajka z
mlekiem, dodać
wodę i ekstrakt
waniliowy.3. Składniki mokre przelać do suchych, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (w tym czasie rozgrzać gofrownicę).4. Ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 3-4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami.