ßßß Cookit - przepis na Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem)

Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem)

nazwa

Wykonanie

Pyszny krem a la nutella, do którego przygotowania chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać :) Spróbujcie koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :)
Składniki (na 9 niedużych słoiczków):
2 kg śliwek
1 kg bananów
sok wyciśnięty z połowy cytryny
300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie)
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
80 ml likieru amaretto
Przygotowanie :
Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.
Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Gotując na niedużym doprowadzić do wrzenia. Od chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę, kakao i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Na koniec dodać likier amaretto.
Gorący krem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/10/sliwkowy-krem-czekoladowy-czekodzem.html