Wykonanie
Propozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne,
drożdżowe placuszki.Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym
stole i najszybciej znikają :)
Składniki:250 g
mąki12 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka (250 ml)1/4 szklanki
cukru1
jajko1
żółtkoPrzygotowanie:
Zrobić rozczyn: do ciepłego
mleka dodać
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki, wymieszać i odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia.Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z
syropem klonowym,
miodem, bądź dowolnym
dżemem.