ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Physalis, w Polsce znany pod nazwą miechunka, jest małym owocem o bardzo soczystym smaku. Mój M. kupił go w zwykłym supermarkecie i przyznam, że owoc ten niesamowicie (pozytywnie) nas zaskoczył. Trochę przypomina truskawki, trochę kiwi...gdzieś czuć nutkę czereśni. Do tego ten niesamowity wygląd - przypomina małe pomidorki koktajlowe. Musicie spróbować!
Physalis jest nie tylko fajnym, soczystym owocem, ale jak to z owocami bywa, opłaca się go jeść ponieważ:
Zawiera tylko 10% cukru
jest bogaty w potas i sole mineralne
zawiera karoten, witaminę E, witaminę C i witaminy z grupy B
Jak je jeść?
Jemy same kulki, bez kwiatków. Możemy je zastosować jako ozdobę do ciasta, zrobić z nich konfiturę lub sos do dań wytrawnych. Nam smakują same w sobie, bez żadnego przerabiania.
Podczas kupowania najlepiej wybierajcie te o bardziej pomarańczowym kolorze. Żółte i zielonkawe są niedojrzałe, a brązowe mogą być już przejrzałe. Polecam Wam, w supermarkecie mały koszyczek kosztuje około 3 zł.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/05/physalis-peruwianska-sliwka.html