Wykonanie
Aronia zerwana prosto z drzewa nie zachwyca smakiem - jest gorzka i sucha ale przygotowane z niej
przetwory są naprawdę pyszne i zdrowe.
Owoce najlepiej zebrać parę dni wcześniej i zamrozić - dzięki temu straci goryczkę i będzie gotowa do dalszego przetwarzania. U nas rośnie kilka sporych krzewów aronii,
owoce co roku wykorzystujemy na
soki,
dżemy i pyszną
nalewkę :)Sok z aronii obniża ciśnienie, chroni przed przeziębieniami a dzięki zawartym w owocach aronii przeciwutleniaczom - wpływa na zachowanie urody. Najlepiej smakuje jako dodatek do jesiennej czy zimowej
herbaty.
Jak przygotować sok z aronii ?Potrzebujemy:kilogram
owoców aronii (najlepiej wcześniej przemrożonych przez parę dni)
cukierOwoce odszypułkować, wypłukać, wrzucić do garnka. Zalać
wodą (trochę ponad poziom
owoców). Zagotować, gotować ok. 15 min.
Owoce rozgnieść, dodać
cukier do smaku, odcedzić i przelać do wyparzonych słoików/butelek. Można zapasteryzować - ok. 15 min.