ßßß
wypestkowane owoce pigwowca 1 kgcukier 1,5 kgdużo cierpliwości przy wypestkowywaniu :)Owoce myjemy dokładnie i osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem.Ja robię to tak, że do litrowego słoika wkładam na dno 350 gram owoców zasypuję je 150 gramami cukru, następnie znów 350 gram owoców i 150 gram cukru, słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, lecz nie do lodówki.Pamiętajmy, że im cieniej pokroimy owoce tym szybciej wypuszczą swój wspaniały sok, a jest tego sporo, bo kilogram zdawałoby się suchych talarków wypuści nam ponad litr soku ! :)Uzyskany sok, wsadzony do lodówki przetrwa nam około 4 tygodni. Sok też możemy zapasteryzować w popularnych dżemówkach przez 15 minut i naturalna "cytrynka" do herbatki na zimę gotowa :)), sokiem tez często nasączam blaty biszkoptowe i wgl suche ciasta, także polecam z całego serca, bo to wspaniały smak.
a to zdjęcie sprzed 5 minut :)