ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nie sądziłam, że te naleśniki można zrobić tak ekspresowo. Kiedyś bawiłam się w krojenie pieczarek, dzisiaj zrobiłam je małym sposobem. Danie jest genialne, w mojej rodzinie wręcz ubóstwiane:) Polecam wszystkim zabieganym (oj tak, ja jestem ciągle w biegu:( ). Mnie zrobienie zajęło 30 minut, chociaż przyznaję, że robiłam kilka rzeczy naraz;)
Potrzebujemy:
0,5 kg pieczarek
kapustę kiszoną (około 0,2 kg)
1 cebulę
naleśniki ( ja robię na oko, dlatego nie podaję dokładnego przepisu)
2 łyżki mąki
garść suszonych grzybów
tłuszcz do smażenia
Wszystkie pieczarki myjemy. Odkładamy garść do miseczki - przyda się do sosu.
Resztę kroimy w małą kosteczkę, lub wersja dla leniwych + posiadaczy maszynki do mielenia mięsa z tarką - trzemy je na tarce o małych oczkach.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy. Smażymy około 10-15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy tłuszcz i przysmażamy nasze pieczarki do sosu. Smażymy je przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Za pomocą nożyczek tniemy grzyby suszone na małe kawałeczki. Zalewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu.
Do farszu dodajemy pokrojoną drobno kapustę kiszoną ( nie dodajemy od razu całej, lepiej dodawać po trochu, mieszać i próbować jak smakuje). Chwilę smażymy i przekładamy do miseczki. Sos się gotuje, a my w tym czasie smażymy naleśniki:)
Gdy są już gotowe - zaprawiamy sos wodą z mąką. Mój zrobił się piękny brązowy i do tego bardzo aromatyczny.
Farsz nakładamy do naleśników i polewamy sosem. Smacznego!
Polecam filmik o tym jak zrobić najlepsze ciasto na naleśniki:
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/obiad-w-30-minut-nalesniki-z-grzybami-i.html