Wykonanie
Nie sądziłam, że te naleśniki można zrobić tak ekspresowo. Kiedyś bawiłam się w krojenie
pieczarek, dzisiaj zrobiłam je małym sposobem. Danie jest genialne, w mojej rodzinie wręcz ubóstwiane:) Polecam wszystkim zabieganym (oj tak, ja jestem ciągle w biegu:( ). Mnie zrobienie zajęło 30 minut, chociaż przyznaję, że robiłam kilka rzeczy naraz;)
Potrzebujemy:0,5 kg
pieczarekkapustę kiszoną (około 0,2 kg)1
cebulęnaleśniki ( ja robię na oko, dlatego nie podaję dokładnego przepisu)2 łyżki
mąkigarść
suszonych grzybówtłuszcz do smażeniaWszystkie
pieczarki myjemy. Odkładamy garść do miseczki - przyda się do sosu.
Resztę kroimy w małą kosteczkę, lub wersja dla leniwych + posiadaczy maszynki do
mielenia mięsa z tarką - trzemy je na tarce o małych oczkach.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, dodajemy starte
pieczarki. Solimy i
pieprzymy. Smażymy około 10-15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy tłuszcz i przysmażamy nasze
pieczarki do sosu. Smażymy je przez około 10 minut. Doprawiamy
solą,
pieprzem. Za pomocą nożyczek tniemy
grzyby suszone na małe kawałeczki. Zalewamy około 3/4 szklanki
wody i gotujemy na małym ogniu.Do farszu dodajemy pokrojoną drobno
kapustę kiszoną ( nie dodajemy od razu całej, lepiej dodawać po trochu, mieszać i próbować jak smakuje). Chwilę smażymy i przekładamy do miseczki. Sos się gotuje, a my w tym czasie smażymy naleśniki:)Gdy są już gotowe - zaprawiamy sos
wodą z
mąką. Mój zrobił się piękny brązowy i do tego bardzo aromatyczny.Farsz nakładamy do naleśników i polewamy sosem. Smacznego!Polecam filmik o tym jak zrobić najlepsze ciasto na naleśniki: