ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj postanowiłam zrobić domowy batonik bounty według popularnego przepisu krążącego w internecie. Okazało się jednak, że nie mam połowy składników i musiałam nieco zmienić plan. Jestem zachwycona domowym bounty w tym wydaniu, smakuje identycznie jak to ze sklepu. Mój Mąż - wielki fan tej słodkości, pochłonął wszystko dosłownie w moment:) Następnym razem muszę zrobić więcej!
Potrzebujemy:
100 g wiórek kokosowych
łyżkę masła
3 łyżki śmietanki kremówki
niecałe pół szklanki cukru
100 g mlecznej czekolady
kroplę zapachu rumowego
trochę więcej niż kroplę rumu lub innego alkoholu
Masło, kremówkę i cukier podgrzewamy w rondelku, tak, aby masło i cukier się rozpuściły. Wiórki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy naszą masą z rondelka. Dodajemy rum i zapach rumowy, wszystko dokładnie mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy jest płynna dodajemy do niej wiórki ze wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Wsadzamy na pół godziny do lodówki, po czym najlepiej mając mokre ręce - formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Masa jest dość plastyczna, więc można z niej zrobić każdy kształt - ja wykonałam małe serduszko dla Męża:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/02/bounty-po-mojemu-czyli-jak-sobie-uatwic.html