ßßß
Składniki:Masa śmietankowa:250g mascarpone100ml śmietany kremówki40g cukruMasa czekoladowa:250g mascarpone100ml śmietany kremówki150g mlecznej czekolady (idealna będzie też deserowa lub gorzka)*3 łyżki mleka*gdy używamy czekolady gorzkiej do masy dodajemy 40g cukru4-5 opakowań herbatników (tak aby wystarczyło na wyłożenie formy oraz między masami)Dokładnie wyłożyć formę herbatnikami (również boki). Najlepszą formą będzie keksówka.Połączyć pierwszy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier i ubić na puszystą masę. Wyłożyć na herbatniki, masę przykryć kolejną warstwą herbatników.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, poczekać aż trochę ostygnie. Połączyć z drugim serkiem i śmietanką. Ubić na puszystą masę. Wyłożyć na drugą warstwę herbatników.Przykryć ostatnią warstwą herbatników.Włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto wykładamy na talerz.
(inspirowane przepisem Mus czekoladowo-śmietankowy)