ßßß Cookit - przepis na Mini-bagietki korzenne

Mini-bagietki korzenne

nazwa

Wykonanie

Kolejny wygrzebany z archiwum przepis - dzisiaj znakomite bagietki korzenne. Smak przyprawy do piernika jest prawie niewyczuwalny, a bułeczki mają piękny, złoty kolor.
A na zdjęciach - poza bagietkami - moje nowe logo! :) Zaprojektowane przez Aliję - koniecznie zajrzyjcie na jej profil na Facebook'u :)
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
300-350 ml wody
25 g drożdży
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyłam, zasypałam je cukrem, wlałam 3 łyżki ciepłej wody i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej sól, przyprawę do piernika, zaczyn oraz olej. Zaczęłam mieszać, powoli dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne - musi ładnie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto włożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny - do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzieliłam na 6 części. Z każdej z nich uformowałam mini-bagietki (można też zrobić 2 lub 3 większe bagietki lub kilka kajzerek), które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzałam piekarnik do 230 stopni (na dolny poziom wstawiłam naczynie z wodą).
Odstawiłam bułki na pół godziny do podrośnięcia.
Na każdej bagietce ostrym nożem zrobiłam kilka nacięć.
Bułki piekłam przez 10 minut w 230 stopniach i kolejne 15 minut w 210.
Gotowe bagietki studziłam na kratce.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/11/mini-bagietki-korzenne.html