Wykonanie
Kolejny wygrzebany z archiwum przepis - dzisiaj znakomite
bagietki korzenne. Smak
przyprawy do piernika jest prawie niewyczuwalny, a bułeczki mają piękny, złoty kolor.A na zdjęciach - poza
bagietkami - moje nowe logo! :) Zaprojektowane przez Aliję - koniecznie zajrzyjcie na jej profil na Facebook'u :)

Składniki:300 g
mąki pszennej200 g
mąki żytniej razowej1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżki
cukru1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżeczka
korzennej przyprawy do piernika300-350 ml
wody25 g
drożdżyPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszyłam, zasypałam je
cukrem, wlałam 3 łyżki ciepłej
wody i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce.Do miski przesiałam
mąkę, dodałam do niej
sól,
przyprawę do piernika, zaczyn oraz
olej. Zaczęłam mieszać, powoli dolewając
wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne - musi ładnie odchodzić od ręki.Wyrobione ciasto włożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny - do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto podzieliłam na 6 części. Z każdej z nich uformowałam mini-
bagietki (można też zrobić 2 lub 3 większe
bagietki lub kilka
kajzerek), które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Nagrzałam piekarnik do 230 stopni (na dolny poziom wstawiłam naczynie z
wodą).Odstawiłam
bułki na pół godziny do podrośnięcia.Na każdej
bagietce ostrym nożem zrobiłam kilka nacięć.
Bułki piekłam przez 10 minut w 230 stopniach i kolejne 15 minut w 210.Gotowe
bagietki studziłam na kratce.
