Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten
chleb u Angie na jej
cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek
kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych.

Składniki:150 g
mąki żytniej razowej260 g
mąki pszennej chlebowej300 g letniej
wody (dwie porcje po 150 g)1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli1 łyżka
kakao7 g
suszonych drożdżyPrzygotowanie:Do miski wsypałam
mąkę,
cukier,
sól oraz
drożdże i dokładnie wymieszałam.Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam
kakao i 150 g
wody, zaś do drugiej łyżkę
mąki pszennej i 150 g
wody.Obydwie porcje wyrobiłam na gładkie i elastyczne ciasto.Odstawiłam do podwojenia objętości na 1 , 5 godziny (w połowie tego czasu każde ciasto złożyłam na pół).Ciasta rozwałkowałam na dwa spore blaty (ok. 35x30 cm).Na biały prostokąt nałożyłam brązowy i dokładnie docisnęłam. 1/3 górnej części ciasta złożyłam do środka i zagięłam górne rogi (też do środka).Zrolowałam ciasto mocno dociskając i tworząc zgrabny bochenek, który obsypałam
mąką i ostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia.Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z
wodą).Upieczony
chleb studziłam na kratce.
