ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowy chlebek pszenno-żytni

Dwukolorowy chlebek pszenno-żytni

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych.
Składniki:
150 g mąki żytniej razowej
260 g mąki pszennej chlebowej
300 g letniej wody (dwie porcje po 150 g)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka kakao
7 g suszonych drożdży
Przygotowanie:
Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam.
Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki pszennej i 150 g wody.
Obydwie porcje wyrobiłam na gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiłam do podwojenia objętości na 1 , 5 godziny (w połowie tego czasu każde ciasto złożyłam na pół).
Ciasta rozwałkowałam na dwa spore blaty (ok. 35x30 cm).
Na biały prostokąt nałożyłam brązowy i dokładnie docisnęłam. 1/3 górnej części ciasta złożyłam do środka i zagięłam górne rogi (też do środka).
Zrolowałam ciasto mocno dociskając i tworząc zgrabny bochenek, który obsypałam mąką i ostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia.
Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z wodą).
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/11/dwukolorowy-chlebek-pszenno-zytni.html