ßßß Cookit - przepis na Kluski z kaszy mannej z cynamonowym jabłkiem

Kluski z kaszy mannej z cynamonowym jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Kolorowe i pożywne śniadanie to podstawa. Zastanawiam się ostatnio na ile różnych sposobów można wykorzystywać różne kasze, ryż i inne ziarna. Dziś na celownik wzięliśmy kaszę manną. Mnie osobiście kojarzy się ona z deserami, papkami dla dzieci i..to by było na tyle. Idąc tym tropem przygotowałam z niej małe, lekko słodkie kluski (brzmi tak swojsko), okraszone prażonym jabłkiem zanurzonym w aromatycznym cynamonie. Idealny zestaw na śniadanie. Nie przygotowuje się go długo - jedynym mankamentem jest czas oczekiwania na ostygnięcie kaszy. Naszej zajęło to na dworze 20 min. Dlatego polecam wam przygotować ją dzień wcześniej i wsadzić na noc do lodówki. Wtedy rano nie pozostanie wiele do zrobienia.
Wkrótce kasza manna w słonym wydaniu!
Co potrzeba na 2 porcje?
6 1/2 łyżek kaszy mannej
2 szkl wody
1 laska wanilii (opcjonalnie) - laskę otwieramy i nożykiem wyskrobujemy z niej ziarenka
1 łyżka cukru lub innego dowolnego słodzika
1 łyżeczka masła i nieprzywierająca patelnia
do podania:
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
odrobina masła
Co teraz?
1. Do garnka o grubym dnie wlać wodę i wsypać kaszę. Dodać wanilię, cukier i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować wg. przepisu na opakowaniu - u mnie ok. 5 minut.
2. Przełożyć do wybranej formy, wypłukanej wcześniej zimną wodą i odstawić do lodówki.
3. Zimną kaszę wyjąć z formy i pokroić w małe prostokąty. Na nieprzywierającej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na niej kluski, aż lekko się zrumienią. (Trzeba robić to na dobrej patelni, inaczej kasza przywiera).
4. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać 1/2 łyżeczki masła, cynamon, cukier i dusić ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok wyłożyć je na kaszę i podawać.
English: Cream of wheat sweet noodles with cinammon apple
Colorful and nutritious breakfast is essential. Recently I wonder in how many different ways you can use cereal,rice and other grains . Today we present you semolina . It brings to my mind different kinds of desserts and children food or pasta . Today I prepared small, slightly sweet noodles(sounds so familiar), topped with roasted apples dipped in aromatic cinnamon . The ideal breakfast. Doesn't take long time to prepare - the only drawback is that you have to wait till is cooled down and it takes about 20 min . Therefore, I recommend you prepare it the day before and put in the refrigerator overnight . Then in the morning there will not be much to do Soon semolina in a salty release !
What is needed for 2 servings ?
6 1/2 tablespoons cream of wheat
2 cup of water
1 stick of vanilla(optional) - open the stick with knife and take out the seeds
1 tablespoon sugar or any sweetener other
1 teaspoon of butter, and non-stick frying pan
t o provide :
1 apple
1 teaspoon of cinnamon
1 tablespoon sugar
1/2 teaspoon butter
Now what?
1. In a thick bottom pot add water and cream of wheat . Add vanilla, sugar and bring to a boil, stirring constantly. Cook by . instructions on the packaging - it took me about 5 minutes.
2. Put it into the plastic form,previously rinsed with cold water and let the cream of wheat stand in the refrigerator.
3. R removed cold cream of wheat from the form and cut into small rectangles. In non-stick skillet melt the butter and fry the noodles until lightly browned . (You have to do it on a good pan, otherwise semolina will be stuck).
4. Cut washed and peeled apple into small cubes. Put it in the pot and add 1 /2 teaspoon of butter, cinnamon, sugar, and simmer about 10 minutes, occasionally stirring. When apple juice wilderness put them on the noodles and serve.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/kluski-z-kaszy-mannej-z-cynamonowym.html