Wykonanie
Kolorowe i pożywne śniadanie to podstawa. Zastanawiam się ostatnio na ile różnych sposobów można wykorzystywać różne
kasze,
ryż i inne ziarna. Dziś na celownik wzięliśmy
kaszę manną. Mnie osobiście kojarzy się ona z deserami, papkami dla dzieci i..to by było na tyle. Idąc tym tropem przygotowałam z niej małe, lekko słodkie kluski (brzmi tak swojsko), okraszone prażonym
jabłkiem zanurzonym w aromatycznym
cynamonie. Idealny zestaw na śniadanie. Nie przygotowuje się go długo - jedynym mankamentem jest czas oczekiwania na ostygnięcie
kaszy. Naszej zajęło to na dworze 20 min. Dlatego polecam wam przygotować ją dzień wcześniej i wsadzić na noc do lodówki. Wtedy rano nie pozostanie wiele do zrobienia.Wkrótce
kasza manna w słonym wydaniu!
Co potrzeba na 2 porcje?6 1/2 łyżek
kaszy mannej2 szkl
wody1
laska wanilii (opcjonalnie) - laskę otwieramy i nożykiem wyskrobujemy z niej ziarenka1 łyżka
cukru lub innego dowolnego słodzika1 łyżeczka
masła i nieprzywierająca patelniado podania:1
jabłko1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
cukruodrobina
masłaCo teraz?1. Do garnka o grubym dnie wlać
wodę i wsypać
kaszę. Dodać
wanilię,
cukier i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować wg. przepisu na opakowaniu - u mnie ok. 5 minut.2. Przełożyć do wybranej formy, wypłukanej wcześniej zimną
wodą i odstawić do lodówki.3. Zimną
kaszę wyjąć z formy i pokroić w małe prostokąty. Na nieprzywierającej patelni rozpuścić
masło i podsmażyć na niej kluski, aż lekko się zrumienią. (Trzeba robić to na dobrej patelni, inaczej
kasza przywiera).4.
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać 1/2 łyżeczki
masła,
cynamon,
cukier i dusić ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
jabłka puszczą sok wyłożyć je na
kaszę i podawać.English: Cream of wheat sweet noodles with cinammon appleColorful and nutritious breakfast is essential. Recently I wonder in how many different ways you can use cereal,rice and other grains .
Today we present you semolina . It brings to my mind different kinds of desserts and children food or pasta .
Today I prepared small, slightly sweet noodles(sounds so familiar), topped with roasted apples dipped in aromatic cinnamon . The ideal breakfast. Doesn't take long
time to prepare - the only drawback is that you have to wait till is cooled down and it takes about 20 min . Therefore, I recommend you prepare it the day before and put in the refrigerator overnight . Then in the morning there will not be much to do Soon semolina in a salty release !What is needed for 2 servings ?6 1/2 tablespoons cream of wheat2 cup of water1 stick of vanilla(optional) - open the stick with knife and take out the seeds1 tablespoon sugar or any sweetener other1 teaspoon of butter, and non-stick frying pant o provide :1 apple1 teaspoon of cinnamon1 tablespoon sugar1/2 teaspoon butterNow what?1. In a thick bottom pot add water and cream of wheat . Add vanilla, sugar and bring to a boil, stirring constantly. Cook by . instructions on the packaging - it took me about 5 minutes.2. Put it into the plastic form,previously rinsed with cold water and let the cream of wheat stand in the refrigerator.3. R removed cold cream of wheat from the form and cut into small rectangles. In non-stick skillet melt the butter and fry the noodles until lightly browned . (You have to do it on a good pan, otherwise semolina will be stuck).4. Cut washed and peeled apple into small cubes. Put it in the pot and add 1 /2 teaspoon of butter, cinnamon, sugar, and simmer about 10 minutes, occasionally stirring. When apple juice wilderness put them on the noodles and
serve.